baksus

typowe standardy
Senior Support Warszawa szkoła masażu Warszawa

Alergeny mogą być dostarczane do naszego organizmu rozmaitymi drogami. Dość powszechne jest występowanie alergii wziewnych, podczas których antygen dociera do organizmu z powietrza. Bardzo często mamy do czynienia również z alergiami pokarmowymi, czyli nietypowymi reakcjami organizmu na antygeny zawarte w pożywieniu. Warto wiedzieć, że niektóre składniki jedzenia powodują uczulenie znacznie częściej niż inne. Za najsilniejsze alergeny uznaje się laktozę, białko krowiego mleka oraz gluten. Silne reakcje immunologiczne organizmu występują również po spożyciu takich produktów jak: jaja, ryby, orzechy czy soja.

Alergenem mogą okazać się także niektóre owoce. Ich spożycie może powodować bóle brzucha, biegunkę i wymioty, ale także inne objawy alergiczne: katar, kaszel, pokrzywkę czy podrażnienie spojówek. Uczulenia pokarmowe dość często mają podłoże genetyczne, a zaobserwować ich rozwój można już w wieku niemowlęcym. Dość częstym zjawiskiem jest jednak jedynie okresowa nietolerancja niektórych pokarmów. W takich sytuacjach reakcje organizmu na kontakt z alergenem z czasem stają się coraz łagodniejsze, aż do ich zupełnego wygaśnięcia. Niestety, nie ma to miejsca we wszystkich przypadkach.

Zdarza się, że alergia pokarmowa pozostaje chorobą na całe życie.